sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Blackfish

Kuvittele että eläisit koko elämäsi yksiössä kahden henkilön kanssa, jotka käyttäytyisivät sinua kohtaan aggressiivisesti, satuttaisivat sinua henkisesti ja fyysisesti. Muutaman kerran päivässä menisit heittämään pari kärrynpyörää ja volttia yleisön eteen ja saisit ruokaa palkaksi. Kuulostaako kivalta? Juuri tällaista on Tilikum nimisen miekkavalaan elämä.

Miekkavalaat ovat kerrassaan upeita merten jättiläisiä ja uskomattomia saalistajia. Tunnetaanhan ne myös nimellä tappajavalas. Ne ovat myös todella älykkäitä, sosiaalisia ja tunteellisia olentoja. Niillä on omat perheyhteisöistä koostuvat laumansa joiden sisäiset siteet ovat hyvin vahvoja. Ja vaikka tiede ei halua myöntää, että millään muulla olennolla ihmistä lukuunottamatta olisi oma kieli, on pystytty tutkimaan että eri miekkavalaslaumat kommunikoivat keskenään omalla, erityisellä tavallaan. Niiden tunteita käsittelevä aivojen osa on suhteessa suurempi kuin ihmisellä ja on silminnähtävissä että ne surevat suuresti esimerkiksi sitä, kun niiden poikaset viedään niiltä.


Vuonna 1983 Islannissa, noin kaksivuotias miekkavalasuros riistettiin emoltaan ja tuomittiin loppuiäkseen vankeuteen, ihmisten viihteeksi. Ensin se päätyi Kanadaan jossa se jakoi altaan kahden vanhemman naaraan kanssa. Koska Tilikum oli arvojärjestyksessä alhaisessa asemassa, naaraat kohtelivat sitä aggressiivisesti, jahtasivat ja purivat. Eikä Tilikumilla ollut mitään paikkaa johon paeta. Lopulta kouluttajat joutuivat pitämään sitä pienessä lääkintäaltaassa sen oman turvallisuuden vuoksi.

Tilikum siirtyi Floridaan vuonna -92, oltuaan edellisenä vuonna osallisena yhden ihmisen kuolemaan. Kaiken kaikkiaan Tilikum on tapppanut kolme ihmistä, vaikkakin puistot ovat yrittäneet naamioida tapauksia onnettomuuksiksi ja kouluttajien syyksi.Valheiden verkko jota puistot levittävät, on laaja kuin jalkapallokenttä. He pistävät kouluttajat ja muut työntekijät levittämään näitä valheita myös yleisölle. Elokuvan mukaan suurin osa kouluttajista oikeasti uskoi valheiden olevan totta. He esimerkiksi kertoivat yleisölle, että kaikilla miekkavalasuroksilla on taipunut selkäevä, että niiden elinikä on luonnossa 20, vankeudessa 30 ja että ne elävät vankeudessakin luonnollisesti laumoissa.

Ensinnäkin, miekkavalaiden selkäevän kuuluu olla suora. Erityisesti urosten suuri selkäevä taipuu vankeudessa koska ne viettävät enemmän aikaa vedenpinnan yläpuolella jolloin vesi ei ole tukemassa painavaa, rustoista selkäevää. Miekkavalaiden elinikä luonnossa taas puolestaan on ihmisten luokkaa. Naaraat voivat saavuttaa kunnioitettavan 100-vuoden iän, urosten eläesää noin 70-80 -vuotiaiksi. Ja kuten aiemmin mainitsin valaiden omasta "kielestä" ja "kulttuurista", ne eivät todellakaan elä luonnollisissa laumoissa vankeudessa vaan ovat hyvinkin ahdistuneita joutuessaan elämään täysin vieraiden yksilöiden kesken. Sama juttu kun sinut nyt heitettäisiin Afrikkaan johonkin sinulle tuntemattomaan perheeseen ja sanottaisiin että: "Tässä on sinun uusi perheesi! Pidä hauskaa!"

Blackfish ilmestyi 2013 ja sillä on ollut ainakin jotakin vaikutusta ihmisiin. Seaworld koki 15,9 dollarin menetyksen lipputuloissa, vaikka väittääkin tämän johtuneen huonoista säistä ja lippujen hinnoista. Muutamat osavaltiot ovat elokuvan ilmestymisen myötä kieltäneet miekkavalaiden pitämisen vankeudessa.
Tilikum esiintyy edelleen Floridan SeaWorldissa.


Myös paljon puhuttu Särkänniemen delfinaarion sulkeminen on minusta oikein. On väärin pitää niin älykkäitä olentoja, jotka luonnossa uivat valtavia matkoja päivittäin, suljettuina pieniin altaisiin. Ajatuksenahan on, että nykyisiä delfiinejä ei enää lisäännytetä, ja kun ne ovat menehtyneet, delfinaario suljetaan.

Itse olen kerran käynyt delfinaariossa ja toiste en enää mene. Jokainen meistä voi auttaa edes vähän, olemalla tukematta paikkoja jotka vangitsevat näitä upeita eläimiä jotka kuuluvat luontoon, eivät pieniin altaisiin esiintymään ihmisten viihdyttämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti